Friday, April 3, 2015

resepi mudah ayam masak hitam manis

ayam masak hitam manis

ayam hitam manis- gambar dari google

sedap tak ayam tu? hihi
siapa2 yang tengah lapar ni mesti meleleh dah air liur.
hari ni nak share satu resepi feveret suami kite la. hahah gedik.
tapi kite dah lama x masak.
ok enjoy the recipe :)

bahan-bahan
  1. ayam-ikut suka nak banyak mana (selalu buat dalam 6 potong or bahagian, it is potong?)
  2. bawang besar-tumbuk ( wanie selalu guna 1 + 1/2 biji)
  3. cili besar-tumbuk ( wanie selalu guna 1 tangkai)
  4. cili padi - tumbuk (dalam 10 biji, ikut tahap pedas masing2)
  5. kicap
  6. air asam jawa (satu mangkuk kecik or satu cawan, kalau nk sangat berkuah, guna la banyak lagi)


ps: bahan2 ni bergantung kepada jumlah ayam


cara-cara
  1. goreng ayam (pastu letak tepi)
  2. panaskan minyak- atau guna minyak ayam tadi,
  3. tumis bawang besar, cili padi dan cili besar yang telah ditumbuk sehinggga wangi
  4. masukkan kicap dan air asam jawa
  5. masukkan perasa seperti garam dan ajinomoto
  6. masukkan ayam
  7. kacau sehingga menepati cita rasa
  8. siap dan boleh dihidangkan
at first, masa husband kata favourite dia ayam masak hitam manis ni,
mmg xtau masak apa tu.
bila balik umah mertua, mak masak, 
and wanie rasa, oh sedap gak, manis2 pedas
actually takde la manis sangat, dia light2 je manis and rasa pedas.
tu yang sedap tu.

after tu bila balik rumah, try la buat, husband pon tau cmne nak buat
so akhirnya dah hafal la cara masak ayam ni.
tp selalu buat kuah terlebih sebab nanti husband mesti komen,
banyaknya kuah. hahah
nampak sangat mmg jenis x reti nak agak banyak mana nak letak air asam jawa tu.
hihihi.

so selamat mencuba ye :)

No comments:

Post a Comment